De betoverende kracht van mozaïeken
Archeologen komen geometrische mozaïeken tegen in alle landen rond de Middellandse Zee en in het bijzonder in het Midden-Oosten. De Amerikaanse onderzoeker Richard Cassaro ontdekte dat deze mozaïeken, in plaats van louter uit esthetisch oogpunt, voor een dieper spiritueel doel aangebracht zijn. Het zijn krachtige meditatiegereedschappen, zoals mandala’s en yantra’s. Een yantra is een visueel hulpmiddel bij meditaties en gaat altijd samen met een mantra (spreuk of gebed).
‘Meditatie is niet wat je denkt.’ – Onbekende bron
Iedereen kan mediteren. Er is geen goede of foute manier om het uit te voeren. Je doet het of je doet het niet. Online kun je uitstekende stappenplannen voor zowel beginners als gevorderden vinden. Mediteren komt neer op het bewust aandacht hebben voor alles wat zich in je hoofd aandient. Het is niet zo dat je het denken of voelen stopzet. Je observeert je afdwalende gedachten, hebt er geen oordeel over, laat ze los en begint opnieuw.
Door echter te focussen op de verschillende vormen en patronen van mozaïeken, mandala’s en yantra’s raak je in trance, vergeet je wie en wat je bent, waardoor je bewustzijn nog meer verruimt. Vanuit die gedachte is het niet vreemd dat je mozaïeken vooral op religieuze plekken aantreft. Rustige plekken waar je tot jezelf kunt komen en waar je contact met het hogere goddelijke (in jezelf) kunt zoeken: tempels, kerken, moskeeën, tuinen, enzovoort.
Een mooie variant hierop zijn de tapijten uit het Midden-Oosten, die vaak voorzien zijn van complexe mozaïeken. In nomadische gebieden is een kleed meer dan een stuk vloerbedekking. Ze worden niet alleen als loper gebruikt of om op te zitten, maar ook om op te mediteren of slapen. Hoe kunnen we in dit licht de betekenis van een magisch vliegend tapijt bekijken..?