Ontdek Safari

Het woord safari komt oorspronkelijk uit het Swahili en Arabisch en betekent – hoe verrassend – ‘lange (ontdekkings)reis’. Precies waar je mee bezig bent wanneer je zit te internetten. In het oude Safari-logo werden nog alle windrichtingen afgebeeld, tegenwoordig is alles teruggebracht naar clean en flat design.

Onveranderd is echter de rode kompasnaald die exact naar het noordoosten wijst, de richting waar midzomers de zon opkomt. En wanneer je de cirkel van de jaarlijkse dierenriem bestudeert, valt op dat de naald naar het sterrenbeeld Leeuw wijst, het vaste domein van de zon. Bovendien is de Afrikaanse safari het domein van de leeuw.

De zon is de grootste ontdekkingsreiziger die we kennen. Kijk alleen maar naar het Engelse werkwoord voor ontdekken: to discover. De zon schijnt als een felle ‘disc over’ het aardoppervlak, elke dag rondreizend om onze wereld tot leven te wekken.

De kompasnaald in het logo vormt tenslotte een rode omhooggerichte driehoek. In de alchemie is dit het symbool voor Vuur. Past goed bij onze zon, nietwaar? Waarschuwingsborden worden daarom niet voor niets met dit symbool aangegeven… Pas op, uit de buurt blijven, ‘heet’!

De symbolen van de andere drie elementen (Lucht, Aarde en Water) komen ook veelvuldig terug in alledaagse ontwerpen. Welke dit zijn?